webpage

FŐOLDAL
- ÁRAJÁNLAT KÉRÉS - SZOLGÁLTATÁSOK - ELÉRHETŐSÉGEINK - REFERENCIÁK
     
 

Termékek // Műszaki leírás

Termék leírás
Ablakok
Bejárati ajtók
Ajtópanelek, díszüvegek
Erkély ajtók
Redőnyök
Szúnyoghálók

VEKA 70mm 5 kamra
VEKA 76mm 6 kamra
VEKA 82mm 7 kamra
HORIZONT PS® penta plus

Általánosságban

Ablak fogalommagyarázó
Ablakformák, Szinek, Funkciók

Hőszigetelt Üveg
Vasalat
Párkány-Könyöklő
Télikertek
Szellőzés
ISO_9001
 

Energiastop >> Hőszigetelt ÜvegA hőszigetelő üveg minősége "K" érték

Ha nem biztos benne, hogy mi is a "K" érték, és miért van a gáztöltés, akkor olvassa el a most következőket, mire a végére ér, ígérem kiképzett "üveges szakember" lesz!

Az egyik legfontosabb dolog egy ablakkal kapcsolatban, hogy milyen "K" értékű üveg van benne. Először nézzük meg, mi is a "K" érték.

Ez az érték, az üveg hő átbocsájtási tényezője.
Mivel átbocsájtási, és nem szigetelési tényező, ezért minél kisebb ez az érték, annál kevesebb hőt bocsájt át az üveg, tehát az alacsonyabb "K" értékű üveg a jobb hőszigetelő.

A HÕSZIGETELÕ ÜVEG ALAPVETÕ ÉRTÉKMÉRÕJE A HÕSZIGETELÉSI ÉRTÉK!

Magától értendő kijelentés! A kérdés csak az, hogy a gyakorlatban is ilyen evidens módon meghatározható-e?
Ma már szinte mindenki, aki az elmúlt 5 évben építkezett tudja, hogy mi az a 2,8-as k-értékû (u-értékû) üveg, és azt is, hogy sokkal jobb az 1,4-es, de még jobb az 1,1-es üvegszerkezet.

DE HONNAN LEHET TUDNI, HOGY VALÓJÁBAN MIT IS VÁSÁROLTUNK?

Elméletben, minden gyártónak a kész üvegszerkezet
távtartójának belsõ oldalán – több más adat mellett – a hõértékre vonatkozó értéket is fel kellene tüntetni. A felragasztható etikett eltávolítható, felcserélhetõ, így a technikai értékek nehezen nyomonkövethetõk. A szakmában azonban sok érdekes történetet lehet hallani ezekkel az értékekkel kapcsolatban.

Néhány példa:

– A 2,8-as, 4/16/4-es üvegrõl kiderült: 3 float – 16 - 3 float szerkezet volt. Ez a szerkezet soha nem lesz még 2,8-as k-értékû sem, és a stabilitása is elmarad a szokványos 24 mm vastagságú üveg szerkezetétõl. De hát ki tudja ezt megállapítani, ha már egy kész ablakot vásárolt meg?

– Az 1,4-es üveggel szerelt ablakot szép közlekedési táblás matricával reklámozzák egy bemutatóteremben, mert „ezen hõ az ugyan ki nem megy”! Ha egy kicsit odafigyelünk, és esetleg kéznél van egy öngyújtó megállapíthatjuk, hogy csak éppen a bevonat hiányzik! Pedig pont ez a kicsi „hiányosság” különböztetné meg az 1,4-es üveget a 2,8-astól és pont egy ilyen „láthatatlan” eltérés miatt fizet a kedves vásárló magasabb vételárat.

HOGYAN IS MÛKÖDIK AZ ÖNGYÚJTÓS TESZT?

Ha a hõszigetelt üveg elé öngyújtót tartunk, a szerkezetbe foglalt üveglapok fénytörése következtében 4 öngyújtó láng tükrözõdik vissza. Mivel a belsõ üveglap távtartó felõli oldalán lágyfémbevonat található, így ez a láng más színû. Szakemberek a láng színe alapján az alapanyaggyártót is azonosítani tudják.

„GÁZOS” DOLGOK

A hõszigetelõ szerkezeteknél az argongáztöltéssel érhetõ el az 1,1 W/m2K-es hõszigetelési érték. Maga a gáztöltés folyamata a hõszigetelõ üveggyártásnál alapvetõen kétféle módon történhet.
A legtöbb helyen ehhez kézi töltõberendezést használnak, amit egy szelep segítségével a kész üvegszerkezethez csatlakoztatnak, majd a gáz-levegõ keveredési arányát figyelve állapítják meg a szerkezetben a töltési fokot. Ez az eljárás igen idõigényes (kb. 10 perc üvegenként) és így a termelékenységet nagyon lelassítja – feltéve, hogy a gáz ténylegesen betöltésre kerül. A másik, modernebb technológia a gáztöltõ prés, mely konstrukciós felépítésénél fogva 30 másodpercen belül képes egy akár több négyzetméteres üvegszerkezetet is gázzal feltölteni úgy, hogy a töltési fok legalább 90%-os.

Ha a két eltérõ rendszert összehasonlítjuk – természetesen – felmerül a kérdés: a manuális eljárás során vajon mindig bekerül-e a gáz az üvegszerkezetbe?
A fenti idézetet olvasva, gondolom ön is öngyújtó után nézett, ha már van fokozott hőszigetelésű üveggel ellátott ablaka, ajtója. Engedjen meg egy kis segítséget a kísérlethez:

1. A tükröződő lángokat ne pont szemből, hanem egy kicsit oldalirányból nézze. Kétszer két lángot fog látni. Két-két egymáshoz közeli lángpárt. Ezt azért írom le, mert volt aki szemből nézve, csak két lángot látott, mivel a közeli lángpárok, csak akkor látszanak különálló lángnak, ha nem szemből nézzük őket. Így az első nem tudja kitakarni a hátul lévőt. Szóval volt aki csak kettőt látott, és azonnal felháborodottan hívta fel ablaka forgalmazóját, pedig az üveg hibátlan volt. Ha csak két lángot látna, az nem azt jelentené, hogy nincs hővédő bevonat, hanem azt, hogy csak egy üveg van az ablakában. Ezt pedig öngyújtó nélkül is régen észrevette volna.:)))

2. A lényeg, amit látnia kell, hogy belülről megvilágítva a második, kívülről nézve a harmadik láng színe eltérő a többihez viszonyítva. Általában sötétebb, vörösebb, néha ciklámen színű.

3. Ha belülről nézve a harmadik, kívülről nézve pedig a második láng színe tér el, akkor fordítva tették be az üveget. A belső oldala került kívülre.

4. Ha minden láng azonos színű, na akkor van baj, mert ebben az esetben hiányzik az üvegről a hővisszaverő bevonat, tehát sima K=2,8 w/m2 hőátbocsájtási tényezőjű üveget kapott, a fokozott hőszigetelésű helyett.

De következzen egy eddig nem tárgyalt, de nagyon lényeges dolog:

Az eddig olvasottakban, a legjobb "K" érték 1,1 w/m2 volt. Akkor mi miért hirdetjük K= 1.0 w/m2 értékkel az üvegeinket?

Elárulom: azért, mert már létezik az 1,1-nél 10%-al jobb hőszigetelő üveg, ugyanilyen 4/16/4 üvegszerkezettel.

Lényege a következő: az eddig szóba került bármilyen "K" értékű üvegszerkezetek közös előnytelen tulajdonsága volt, hogy a körben futó (általában alumínium) távtartó mindkét oldalon az üvegfelületre feküdt fel, így hőhidat képezve rontotta az üvegszerkezet hőszigetelő képességét. Az 1.0-ás szerkezet annyiban különbözik elődeitől, hogy a thermokeret (távtartó) mindkét oldalán egy hőszigetelő anyagból készült, szigetelő csík található, mely meggátolja az üveg és a fém érintkezését, megszüntetve ezzel a hőhidat.

De ez a hőszigetelő képesség, még tovább fokozható. A nálunk külön rendelhető "Nemesacél Thermokeret" még további 10%-al javítja az üveg hőátbocsájtását, 0.9 w/m2 értékre.

Végül pedig következzen, a technika mai állása szerint legjobb hőszigetelő üvegszerkezet:

A két légkamrás, három üvegből álló szerkezet, mely a távtartói anyagának függvényében 0.6 vagy 0.7 w/m2 "K" értékű thermo üvegszerkezet.


Végül, ha érdeklődik a téma iránt, következzen, a különböző típusú üvegszerkezetek rövid műszaki leírása:

Hőszigetelő THERMO üvegek

1. Normál (alap) Thermo üvegek


Az alap THERMO-ÜVEG olyan hőszigetelt üveg, melynél két üveget páramentesítővel megtöltött alumínium távtartó keretre szerelnek, egy elsődleges szigetelést biztosító butil-anyaggal, majd az így előállított szerkezetet két komponensű tömítőanyaggal zárnak körbe.

A leggyakoribb üveg típusok:

- float-, reflexiós-, parsol-, katedrál-, biztonsági Leggyakoribb rétegfelépítés:

- 4 mm vtg. float üveg

-12, illetve 16 mm-es távtartó (légrés)

- 4 mm vtg. float üveg


2. Napvédő (reflexiós)Thermo-üvegek


A napvédő Thermo-üveg olyan hőszigetelő üveg, melynek egyik összetevője, fényvisszaverő réteggel ellátott üveg.

A reflexiós (fényvisszaverő, tükröződő) réteg egy speciális fémbevonat az üvegen, mely a nap, fény káros hullámait és a nap sugárzó energiájának egy részét visszaveri a külső tér felé.

- k érték: 2,1 ÷ 2,3 W/m2K

- fényáteresztő képesség: 10 ÷ 52

- napenergia abszorció: 40 ÷ 72


3. Fokozott hőszigetelésű üvegek


A THERMOPLUS Neutral hőszigetelő üvegnél az egyik üvegösszetevő belső oldala különleges "semleges színű" hővédő (fémoxid) bevonattal van ellátva.

A hővédő bevonatú üveg alkalmazásával a kész hőszigetelő üveg hőátbocsátási tényezője (k értéke) jelentősen csökken.

- k = 1,4÷1,6 W/m2K 4-16-4

- k = 1,1÷1,3 W/m2K 4-16-4 + ARGON gáztöltés


4. Napvédő és fokozott hőszigetelésű üvegek


- Pirolitikus bevonatú napvédő (reflexiós) és fokozott hővédő üveg (LOW-E üveg)

- Magnetron bevonatú napvédő (reflexiós) és fokozott hővédő üveg (LOW-E üveg)

- Float üveg és speciális üveg egyik oldalára napvédő bevonat magnetron eljárással felhordva.

- k érték: 1,1 ÷ 1,3 W/m2K


5. Fokozott hangszigetelésű üvegek


A THERMOPHON hangszigetelt, kétrétegű üvegszerkezet üvegalkotói különböző vastagságúak, az üvegek közötti tér (légrés) gázzal van megtöltve. A műgyantával ragasztott hangszigetelt üvegek biztonsági üvegként is funkcionálnak.

Alkalmazási területek:

- Rw = 36-tól 40 dB-ig zajos helyen álló épületek külső homlokzati nyílászáróinál.

- Rw = 42 dB-től 45 dB-ig fokozottan zajos helyen pl. autópálya

- Rw = 45 dB felett, kiemelten zajos helyen pl. repülőtér

6. Fokozott biztonsági üvegek


Fokozott biztonsági, többrétegű ragasztott üvegszerkezetek:

- Dobásálló üvegek (A osztályú üvegek)

Alkalmazási területek: lakóházak, villák, hétvégi házak

- Ütésálló üvegek (B osztályú üvegek)

Alkalmazási területek: videó, audió boltok, számítógép központok, ékszerüzletek

- Golyóálló üvegek (C osztályú üvegek)

Alkalmazási területek: pénztárak, pénzváltók, bankok


A felsorolt üvegtípusokon kívül széles skálán mozognak a különböző formájú (fatörzs, katedrál, csincsilla, stb.), valamint a speciális reflexiós üvegek.

A hagyományos nyílászáró szerkezeteknél az 1,1 W/m2K illetve az 1,4 W /m2K K tényezőjű üveg a gyakrabban használt.

 

 
 
webpage


Oldaltérkép Főoldal | Árajánlat kérés | Szolgáltatások | Kapcsolat | Referenciák
Kovács Sándor| Copyright C 2010-2020 | Minden jog fenntartva


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5) in Unknown on line 0